O kafi

Njeno Veličanstvo - kafa!


Piće u kojem već vijekovima uživaju bogati i siromašni, mladi i stari, pjesnici i naučnici... Uvukla se polako u sve dijelove našeg dana i u sve naše prostore za življenje, postala svakodnevni pratilac naših druženja i nezaobilazan partner u svakom našem razgovoru.
Nakon što je još u 16. vijeku osvojila Arabiju, njena upotreba se uskoro proširila na cijeli svijet. Od svoje pradomovine, jugozapadne etiopijske provincije Kafa, munjevito je svojom aromom osvajala sve kontinente i ubrzo postala, pored vode, najkorištenije piće na planeti.

U koju se grupu
ljubitelja kafe vi ubrajate?


Prema nekim podacima, dnevno se u svijetu popije blizu dvije milijarde šoljica kafe! Način i ritual njenog pijenja omogućavali su izučavanje kultura i običaja u raznim dijelovima svijeta.

Svi su, nekako odjednom, željeli da probaju napitak napravljen od crvenih bobica. Kafa brzo iz svoje afričke oaze prelazi u Jemen, a odatle u ostatak svijeta preko luke Moka. Ime te luke s vremenom postade sinonim za kafu.

U Evropu su je donijeli venecijanski trgovci i ona je ubrzo postala omiljeni napitak Evropljana. U ogromnoj svjetskoj industriji koja se bavi proizvodnjom kafe zaposleno je preko 25 miliona ljudi, a kafa je postala drugi najvažniji artikal u svjetskoj trgovini – odmah poslije nafte.